Beszámoló egy élő hagyományról
A Terézvárosi Kereskedelmi és Közgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola  
Rónai Szavalóversenyéről


    Van-e szebb dolog, mint egy derűs szombati napon összegyűjteni a tehetséges diákokat, és halhatatlan költőink nevében hirdetni a szépséget és minden olyan emberi értéket, amely lelkünk épülését szolgálja? Mintha felfrissítenénk, tisztára mosnánk érzelmeinket, szellemünket. Közeledve a 33. évfordulóhoz, elmondhatom, hogy sok szép órát töltöttünk el együtt a Pest megyei és budapesti szakközépiskolák versmondó tehetségeivel.
    Intézményünk 1979 óta létezik, és 1981-től minden évben megrendezzük a Rónai Szavalóversenyt. Megalakulásunk után egy évvel útjára indítottuk ezt a nemes versengést. A kereskedelmi és közgazdasági profilú iskolák versmondóit és felkészítőit miden alkalommal szeretettel látjuk. A tanulók körében népszerűvé vált ez a tehetségek közötti megmérettetés. Évtizedeken keresztül anyagi segítséget kaptunk a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetétől – és erkölcsi támogatást Feisinger Marica zsűritagként való közreműködése folytán. Nagyon hálásak vagyunk neki, hisz a szűkös lehetőségek ellenére mindig próbál némi támogatást kiharcolni a versenyszervezéshez. Lelkes, szeretetteljes viszonyulása a fiatalokhoz példaadó.
    Kiváló szakmai zsűri elnökeink voltak, például Bánfi György, Kovács Titusz, O. Szabó István. Körülbelül két évtizede Havas Judit tisztel meg minket empatikus, segítőkész munkájával. Az előadóművész szemszögéből kapnak a diákok tapintatos és segítő instrukciókat. Lelkes munkáját az iskola vezetősége Rónai-díjjal hálálta meg intézményünk fennállásának 25. évfordulóján.
    A szabályok kezdettől fogva ugyanazok: a résztvevők egy-egy iskola csapataként  versenyeznek, de minden versmondó egyéni versenyzőként is indul. Az első három helyezett könyvjutalomban részesül ( 3 első, három második, három harmadik helyezett),  a győztes csapat pedig elnyeri a vándorserleget, melyet iskolájuk büszkeségeként vihetnek haza, és egy évig ők őrzik.
    A forgatókönyv sajátossága, hogy a versmondónak egy verset kell hoznia, ám  egy megadott témához kell, hogy kapcsolódjon. Ebben az évben az utazás a téma.
Évek óta jó hangulatban telnek a versenyek, hasznos, gyümölcsöző kapcsolatok alakultak ki, és bízom benne, hogy hagyományunk vérkeringését felpezsdíti az új és új iskolák bekapcsolódása.
Sajnos anyagi kereteink már szűkösebbek, de a versmondók és tanáraik lelkesedése nem hunyt ki. Az előző évben Feisinger Marica is besegített a volt munkahelye által, és kaptunk néhány könyvet ajándékozás céljára. Az idén a könyvjutalmakat egy olcsóbb megoldással is kiegészítjük. például klasszikus zenei CD-vel, vers-CD-vel. Remélem, hogy ez a szép hagyomány még sokáig színesíti iskolánk életet, és szeretném, ha visszatérne gyermekeink igénye a versben való megnyilatkozás iránt. A verseny 2014. április 12-én lesz. Az érdeklődőket szeretettel várjuk.

Gellénné Pozsgai Györgyi
Igazgatóhelyettes